Langzaam zakt de zon naar de zee, gaat de wind liggen en de golven ook. Kalmer en kalmer wordend komt de zee als een spiegel tot rust. 

In de verte dobberen twee scheepjes, hun neuzen in de wind. De een lag er al, de vangst binnenboord, en de ander kwam erbij. Wat zouden ze doen? De laatste nieuwtjes bij een laatste bak koffie in de tijdelijke stilte van water en wind? 

IJle stemmen murmelen over de waterspiegel en maken de rust door te breken hoorbaar. Afwisselend ondergaat de zee klanken en stilte en berust meer en meer en meer.  
Samen zijn en varen op de stille baren van de grote, soms zo onvoorspelbaar woeste levenszee.

Een windje steekt op en laat het water rimpelen. Een voor een gaan alle neuzen aan de wind en kiezen met gehesen zeilen het ruime sop.

(Levens)kunst

Door Ik Mij op 3 november 2017
Een tekst in het genre , met de thema's , , ,

Eenvoud is ‘t kenmerk van het ware. Maar wat is het ware? Het ware is het werkelijke, oftewel de werkelijkheid geregistreerd zoals ‘ie zonder mores is: licht en donker, zowel goed als kwaad, prettig als onprettig, oorlog en vrede; noem ze allemaal maar op.

Kunst kan me raken en als ontwapenend worden ervaren als het me terugbrengt naar een eenvoud van ‘waar het werkelijk om gaat‘. Kunst laat me schoonheid ervaren en liefde, puurheid, … enz. Genieten via mijn zintuigen als organen van opname en ook door zelf te creëren dmv mijn organen van handelen.
Kunst wordt oa ervaren en gecreëerd als genietingen der zintuigen in de zogenaamde ‘schone‘ kunsten. Om te bewonderen, maar vooral om te verwonderen: bijvoorbeeld de paradox dat de meest oorspronkelijke kunst te vinden is in de natuur: kunst(matig) versus natuur(lijk), nature versus nurture om maar in de paradoxen der tegenstellingen te blijven; niet het een of het ander, maar het een en het ander, en ik als waarnemer natuurlijk als noch het een, noch het ander en toch deel zijnd van.

Misschien is de grootste kunst wel die, die in geen enkel museum of galerie wordt geëxposeerd, die nergens te koop is, waaraan niets valt te verdienen en die iedereen kan (be)leven: Levenskunst.

 

Klik op de afbeelding voor Ik Mij’s beleving van het schilderij ‘De wind in de zeilen’ van Jan-Pieter Wepster

The following two tabs change content below.

Ik Mij

Taal maakt los wat je lief is

De verhalen van Ik Mij (toon alles)


Nog geen reacties.

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This