Stupid Europeans: they aren’t be in Africa without ‘mud’ roads

Door Rieky van Elk op 10 januari 2017
Een tekst in het genre , met de thema's , ,

Kumasi, dinsdag 11 oktober 2016

Wat ik me van de vorige drie keer Afrika herinner zijn vooral de stoffige rode zand/modderwegen met veel grote hobbels en (val)kuilen. En niet te vergeten: een kuil ná een hobbel komt extra vaak voor, extra diep dus en extra slecht voor vering en autobanden.

Maar om van A è B te gaan, in mijn geval van Accra naar Bawku, via Nandom (Ghana), is een auto toch het handigst. De ruim 25 jaar oude Pajero, die ondertussen volledig gereviseerd is brengt ons inderdaad van Zuid-West via het uiterste Noord-Oosten, naar het uiterste Noord-Westen. Een trip van 5 dagen en want 300km is hier soms bijna 8 uur rijden.

De weg gaat langs Abitify, met een klein schoolleermiddelenfabriekje hoog in de bergen en dan via Kumasi naar Techiman. Hier eten en slapen we bij de Monks (Benedictijnen monniken) en doen om 6.00h ’s ochtends mee aan de gezangen van de Lauden en bezoeken hun jam- en zeepmakerij, en niet te vergeten hun cashewnotenwinery. Daarna naar Nandom, waar ik 15 jaar geleden ook geweest ben en dan langs de grens met Burkina Faso naar Bawku, waar Alex, mijn man, dan al een week in het Hospitaal werkt.

We rijden op goede asfaltwegen maar ook op slechte tot hele slechte asfaltwegen. Deze wegen zijn in oorsprong al verkeerd -een veel te dun laagje asfalt- aangelegd. En nog erger, hun gaten en kuilen zijn veel heftiger dan die van de zandwegen. Die worden door weer en wind ‘afgerond’. De gaten in het asfalt behouden hun scherpte en slijten de banden.

De slaloms op de asfaltwegen zijn veel abrupter dan die van de zandwegen. Maar als we tijdens onze reis alleen maar goed-geplaveide asfaltwegen zouden ervaren, dan ben je toch echt niet in Afrika geweest. Heerlijk een auto die dansend over de weg gaat: van links naar rechts en van hoog naar laag tegelijkertijd. Zoals een attractie in de Efteling ook soms kan doen… Links – rechts – hoog – laag: ja ik ben echt in (attractie) Afrika!

The following two tabs change content below.

Rieky van Elk


Nog geen reacties.

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This