jumping-elephant

Verlichting

Door Ik Mij op 6 december 2016
Een tekst in het genre , met de thema's , , ,

In antwoord op het leven dat ik zowel als leuk & boeiend als soms vermoeiend en zwaar ervaar, ontstaat in mij vaak een behoeftig verlangen naar meer lichtheid in alle opzichten, anders gezegd: net als bij veel mensen in deze tijd naar “verlichting”.

Gelukkig kunnen we “verlichting” zowel figuurlijk als letterlijk opvatten, wat het iets gemakkelijker maakt om mee om te gaan.

Kort door de bocht vertaald betekent “verlichting”: weer-lícht worden, het licht(straaltje)dat we oorspronkelijk waren voordat alle lagen opgedane conditionering het lieten verflauwen tot op z’n gunstigst nog een waakvlammetje, dat dan later de behoefte oproept het eigen oorspronkelijke licht weer te laten schijnen.

Maar ook fysiek weer licht worden betekent niet alleen kilo’s kwijtraken, maar je ook weer veder-licht op stellen: zoals je je als kind “licht“ als een veertje maakte zodat je kon worden opgetild.

Bij een veerkrachtige, lichte lichaamshouding ga je je levensweg met lichte tred en veer je na tegenslagen ook weer op: als een olifant op een trampoline, die na elke vering even gewichtloos en vrij in de lucht zweeft.  

“De verlichting zit in de opmaat” leerde dirigent Lex mij eens, en daarom geniet ik nu des te meer van touwtje- en trampolinespringen, schommelen en zelfs Nordic Walking. Zo is verlichting in het dagelijks leven te ervaren, zelfs zonder lamp aan.

Daarnaast biedt juist het Nederlands een middel tot de verlangde ervaring van “verlichting” d.m.v. het vaak verzuchte: “hèhè!” na een geklaarde klus of gewoon na het eten. Vaak komt ‘t spontaan op, wordt voorafgegaan door een diepe instroom, – die even wordt vastgehouden – waarna de lucht met- en als een “zucht van verlichting” uitstroomt (hhha! ) in een weldadige ontspanning. 

The following two tabs change content below.

Ik Mij

Taal maakt los wat je lief is

De verhalen van Ik Mij (toon alles)


Nog geen reacties.

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This